Registrace hříběte Rekordní čtyřiadvacetispřeží v rámci zábavného rodinného odpoledne Kladruby Naruby - Asociace svazů chovatelů koní

Rekordní čtyřiadvacetispřeží v rámci zábavného rodinného odpoledne Kladruby Naruby

Zavítejte v sobotu 14. září 2024 na závodiště Národního hřebčína Kladruby nad Labem, kde se odehraje již 8. ročník tradiční akce zaměřené především na nejmenší návštěvníky KLADRUBY NARUBY.

Akce odstartuje ve 13 hodin a nabídne bohatý program. Jako první vystoupí na podiu dětská kapela Písničková revue. Následuje tradiční předvedení starokladrubských koní, které započne úderem 14. hodiny na kladrubském kolbišti. „Návštěvníci se mohou těšit na koňský fotbal – tzv. pushball, voltiž a zlatý hřeb – předvedení čtyřiadvacetispřeží,“ uvedl náměstek ředitele pro chov koní a kulturní krajinu Jaroslav Pavel. V 15 hodin je připraveno loutkové divadelní představení divadla Srdíčko s pohádkou na motivy Jana Wericha Rozum a štěstí. Hlavním hudebním interpretem celého rodinného odpoledne je kapela BON JOVI TRIBUTE PRAGUE, jejíž koncert je naplánován na 16. hodinu. Až do 17:30 hodin budou k dispozici zajímavé herní atrakce pro malé i velké návštěvníky, ukázky tradičních řemesel a připraveny budou i soutěže a hry pro děti.

Program na závodišti je zdarma. Po dobu akce národní hřebčín zpřístupní také standardní prohlídkové okruhy historických prostor stájí, kočárovny, postrojovny, muzea a zámku, přičemž bude možné využít prodloužené otevírací doby. Poslední prohlídky začínají v 17 hodin. Vstupné na prohlídkové okruhy dle standardního ceníku.

Touhu zapřáhnout co nejdelší a nejpočetnější spřežení měl již tvz. mistr opratí Jiří Kocman. Tomu se povedlo v roce 1979 v rámci oslav 400 let hřebčína v Kladrubech nad Labem zapřáhnout dvacetispřeží starokladrubských koní. O dvacet devět let později tento počin překonal vozataj kladrubského hřebčína Petr Vozáb, který během Velkého jezdeckého dne v roce 2008 zapřáhl na kladrubském závodišti úctyhodné dvaadvacetispřeží.

Druhou zářijovou sobotu se pokusí o nový rekord Jiří Nesvačil jun. se čtyřiadvacetispřežím. „V tomto spřežení chceme prezentovat obě barevné varianty starokladrubského koně, bude zapřaženo tzv. domino s 12 bílými a 12 vranými starokladrubskými koňmi,“ řekl ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Machek. Rekordní je i váha a délka opratí, které váží 52,3 kg a měří 300 m. Celé spřežení pak bude měřit 35 m. Čtyřiadvacetispřeží povedou zkušení dvanáctiletí hřebci bělouš Generalissimus Ruana III a vraník Sacramoso Capeta XVII. Celého zapřahání se zúčastní osobně i komisař z Agentury Dobrý den, který pravost českého pokusu o rekord zkontroluje.